hashab, gum arabic, acacia senegal, almanna, akasia ekin,
Info

Percampuran Akasia Boleh Menjejaskan Kualiti Gum Arabic

Kaedah Penuaian Dan Pengendalian Selepas Tuai Gum Arabic Di Sudan Lebih Ketat

Hasil kerja yang cermat dan teliti dikendalikan oleh semua pekerja di ladang akasia senegal meningkatkan lagi mutu dan standard yang dimiliki pengeluar terbesar getah arab al-manna atau dikenali gum arabic di negara Sudan. Gum arabic yang dihasilkan dari hashab bukan saja bermutu dari sudut kaedah penuaian, ia juga tidak dicampur bersama getah pokok akasia yang lain bagi menjamin keasliannya agar permintaan global getah akasia terus meningkat tanpa menjejaskan kualiti gam arab al-manna.

hashab, gum arabic, acacia senegal, almanna, akasia ekin,
Getah Akasia Senegal Dalam Bentuk Cairan

Pembahagian gred-gred tertentu dalam pengumpulan gum arabic mempunyai perbezaannya. Sebagai contoh gred getah arab di Nigeria terbahagi kepada tiga gred. Gred pertama adalah dari getah akasia senegal yang tulen (hashab). Gred kedua campuran dari akasia jenis lain, mungkin termasuk juga akasia seyal (talha). Gred ketiga pula campuran dengan spesis getah arab selain dari akasia.

Di Sudan menoreh pokok akasia adalah kerja kaum lelaki yang telah dilatih dan mempunyai kepakaran tersendiri dalam urusan kerja tanaman di ladang Kordofan. Gum arabic yang terhasil dari sentuhan kerja tangan yang teliti dan cermat akan menjadi lebih berkualiti dan bermutu tinggi selain khasiat prebiotik semula jadi yang terkandung sumber kalsium dan mineral terbaik.

Getah arab dari jenis akasia senegal adalah gred terbaik keluaran Sudan tanpa melibatkan sebarang percampuran akasia yang boleh menjejaskan kualiti gum arabic. Kehadiran pekerja di ladang hashab yang mahir toreh batang pokok akasia untuk dapatkan getah al-manna menjadikan eksport hasil pertanian negara Sudan antara yang tertinggi di dunia.

gum arabic, acacia senegal, almanna, akasia ekin,
Ejen Seluruh Malaysia Diperlukan
Advertisements

1 thought on “Percampuran Akasia Boleh Menjejaskan Kualiti Gum Arabic”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s