hashab, gum arabic, acacia senegal, almanna, akasia ekin,
Info

Program Penanaman Semula Akasia Lewat 50-an

Pengeluaran Gum Arabic Yang Stabil Membantu Permintaan Pengguna

Sudan telah memulakan usaha untuk membantu pengguna gum arabic dari kesan pengeluaran getah akasia senegal yang tidak stabil seperti kadar turun naik penghasilan gula mentah yang boleh menjejaskan komitmen permintaan negara pengimport. Sudan juga turut memantapkan lagi program penanaman semula akasia di akhir tahun 50-an menjadikan kelebaran ladang al-manna semakin luas. Manfaat gum arabic Al-Manna Ameer antara maklum balas penggguna terhadap permintaan getah arab untuk faedah kesihatan.

Penanaman semula akasia senegal atau hashab terus diperhebatkan lagi pada awal tahun 90-an apabila lebih 50 peratus program penanaman semula hutan dilakukan. Sudan telah mengamalkan garis panduan penjagaan tanaman gum arabic yang lengkap bermula dari teknik semaian, penanaman, pemeliharaan, menoreh, pengumpulan, pembersihan, penetapan gred, proses dan pemasaran.

Akasia senegal dalam penggunaan percetakan dilihat mengambil langkah penjagaan kebersihan dan peralihan industri daripada penggunaan bahan kimia secara berterusan yang boleh menjejaskan kualiti percetakan kepada bahan organik seperti gum arabic. Program penanaman semula al-manna juga akan menjamin permintaan negara pengimport untuk terus mendapatkan bekalan getah arab bagi tujuan tersendiri.

1 thought on “Program Penanaman Semula Akasia Lewat 50-an”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s