hashab, gum arabic, acacia senegal, almanna, akasia ekin,
Info

Gam Akasia Diterima Sebagai E414 Di Eropah

Gum Arabic Akasia Senegal Dari Sudan Lebih Berkualiti

Status ‘gum hashab’ mendapat permintaan tinggi di kalangan negara pengimport. Kualiti terbaik dihasilkan melalui teknik pertanian berkesan dan kemahiran pekerja yang telah mendapat latihan secukupnya dari pertubuhan kebajikan melonjak permintaan getah akasia senegal ke peringkat global. Gum arabic diterima masuk di Eropah sebagai bahan tambahan dalam pemakanan dengan nombor E414 yang selamat digunakan. Di Malaysia serbuk Al-Manna Ameer semakin diterima masyarakat setelah perdagangan eksport Sudan melebar ke Timur Jauh selepas Eropah.

hashab, gum arabic, acacia senegal, almanna, akasia ekin,
Dahan dan Batang Hashab Perlu Ditoreh Untuk Menghasilkan Getah Arab Al-Manna

Kualiti getah arab dapat ditingkatkan dengan latihan pertanian dan teknik pengurusan profesional yang dibantu oleh badan kebajikan. Permukaan bumi yang baik dan tanah yang sesuai di Sudan menambah khasiat gum arabic yang dihasilkan dari pokok akasia senegal. Pengeluaran al-manna atau gula mentah akasia membantu peningkatan sumber pendapatan para petani seperti di Kordofan. Al-Manna turut digunakan di Hospital Ja’far Bin Auf, Khortoum dalam membantu masalah kembung perut kanak-kanak dan sangat baik untuk proses tumbesaran kerana kandungan mineral kalsium yang tinggi.

Pengurusan dana mikro kredit bantu pembangunan gam akasia dengan matlamat untuk meningkatkan hasil pertanian dan proses pemuliharaan alam semula jadi. Kerjasama erat antara pakar Pengurusan Sumber Asli dari badan kebajikan NEF dan pakar dari Kementerian Pertanian Utara Kordofan menjadikan proses lawatan ke tapak projek pertanian gum arabic al-manna begitu kerap dan merapatkan hubungan dengan penduduk kampung yang bekerja di ladang tanaman akasia senegal.

gum arabic, acacia senegal, almanna, akasia ekin,
Ejen Seluruh Malaysia Diperlukan

Save

1 thought on “Gam Akasia Diterima Sebagai E414 Di Eropah”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s