hashab, gum arabic, acacia senegal, almanna, akasia ekin,
Info

Gam Akasia Diterima Amerika Di Bawah FDA GRAS

Jawatankuasa Pilihan Bahan GRAS (SCOGS) Berpendapat Tiada Bukti Gum Arabic Berbahaya

Pendirian yang dibuat pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) di Amerika Syarikat melalui Jawatankuasa Pilihan (Select Committe) terhadap bahan-bahan yang diiktiraf umum sebagai selamat (GRAS) yang dikenali sebagai SCOGS di Amerika Syarikat mengenai gum arabic bahawa tiada bukti getah arab itu berbahaya digunakan oleh orang awam sebagaimana digunakan hari ini. Sebagai contoh Al-Manna Ameer merupakan getah akasia senegal yang telah diproses dari ketulan menjadi serbuk halus untuk kegunaan masyarakat di Malaysia.

Cara pengamalan gum arabic atau al-manna di kalangan masyarakat hari ini tidak menunjukkan gula mentah dari Sudan ini boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan. Walau bagaimanapun tiada data tambahan dapat dibuktikan jika meningkatkan penggunaan getah akasia secara ketara dalam pemakanan boleh mendatangkan bahaya atau sebaliknya.

Getah akasia senegal atau ‘hashab’ mendapat permintaan tinggi negara pengimport sepertimana gam gkasia diterima sebagai E414 di Eropah dalam bentuk bahan tambahan makanan yang selamat untuk digunakan. SCOGS juga berpendapat gum arabic sama seperti bahan makanan lain yang berasal dari alam semula jadi. Berdasarkan indikasi menunjukkan tindak balas berlaku disebabkan oleh polisakarida getah itu sendiri.

gum arabic, acacia senegal, almanna, akasia ekin,
Ejen Seluruh Malaysia Diperlukan

Save

Save

1 thought on “Gam Akasia Diterima Amerika Di Bawah FDA GRAS”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s