hashab, gum arabic, acacia senegal, almanna, akasia ekin,
Info

Eropah Pengeksport Semula Terbesar Gum Arabic

Eropah Mengungguli Pasaran Gum Arabic Dalam Tempoh Enam Tahun Dengan Import Purata Tahunan Hampir 28 Ribu Tan Metrik

Penggunaan akasia senegal atau gum arabic di Eropah melonjak ke angka tertinggi melebihi 32 ribu tan metrik pada tahun 1991. Negara pengimport utama di Eropah, Perancis dan United Kingdom mencatat pasaran terbesar disusuli Itali dan Jerman. Sudan dan Nigeria menjadi negara pengeksport utama gum arabic ke Eropah walaupun Perancis dan United Kingdom mengeksport semula sebahagian besar daripada jumlah import gum arabic. Getah arab dari Sudan mendapat permintaan tertinggi berbanding negara Afrika lain selepas Nigeria seperti Chad, Senegal, Cameroon, Mauritania dan sebagainya. Getah akasia senegal dikenali sebagai al-manna hashab mendapat permintaan tertinggi Eropah dari tahun 1988 hingga 1993.

Terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada permintaan tinggi Eropah dalam pasaran gum arabic terutamanya hubungan import dengan Sudan. Gula mentah akasia terutamanya akasia senegal mempunyai kualiti terbaik dari sudut teknik penanaman, pemotongan, penuaian, pengumpulan, pembersihan dan proses pengisaran al-manna mengikut gred tertentu sebagaimana dikehendaki negara pengimport.

Agensi pertubuhan makanan dan pertanian yang dikenali sebagai Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) telah menyenaraikan kajian berkaitan penggunaan akasia senegal mendapati getah arab sebagai bahan makanan yang selamat untuk dimakan. Akasia Senegal Penuhi Spesifikasi Antarabangsa – FAO dalam menyediakan keperluan pemakanan sedunia yang dibenarkan.

gum arabic, acacia senegal, almanna, akasia ekin,
Ejen Seluruh Malaysia Diperlukan

Save

1 thought on “Eropah Pengeksport Semula Terbesar Gum Arabic”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s